Покупки в чужда валута

четвъртък, 15 юни 2023 г.

Време за четене: 1 минута

Обменът на валута изисква внимание!

Разходка за един или няколко дни в чужбина определено е разтоварващо преживяване. Много хора и семейства често го практикуват. Приятните емоции ни завладяват, угаждаме си, а ние определно го заслужаваме :)

Добре е обслужващата Ви финансова институция, която обменя необходимата за Вашите покупки местна валута да, начислява ниски такси* за обмен. Ще споделим с Вас финансовите ни трансакции в чужбина и ще ги сравним чрез калкулатора на интернет страницата на произволна банка работеща в България и информационното табло на произволно обменно бюро намиращо се в гр. Пловдив за един и същи ден.

За покупките ни с карта в чужда валута на стойност 418,34 лева е използвана "FinTech" компания със седалище в страна от ЕС. Нека я наречем "Електронно обменно бюро" за по-добра разбираемост. Ето и разходите за една и съща стойност на чуждата валута:

Можем да заключим, че FinTech компанията ни обслужва за обмена с около пет (5) пъти по-ниски такси*. Не се намират големи разлики между обменното бюро работещо с банкноти и безкасовата работа на банките.

По всяка вероятност за една година Вие ще обмените много по-високи суми за повече на брой разходки или покупки в чужда валута през интернет. Ето няколко предположения колко бихте спестили от такси* за една година, ако използвате "Електронно обменно бюро":

Всяка една услуга има своите предимства! Изборът на правилната за Вас за различните Ви нужди е важен. Изисква време и някакви познания, но както виждате резултатът си заслужава! Само по този начин можете да вземете осъзнато решение дали размерът на таксите*, които плащате Ви удовлетворява срещу получената услуга/и.


*- разликата между пълния извършен разход и средния пазарен курс (mid-market rate) извлечен от независими източници включително Reuters, New Change и XE