Ролята на застрахователните посредници

понеделник, 2 януари 2012 г.

Време за четене: 1 минута

Кой е Застрахователен посредник и каква е неговата работа?

Застрахователните посредници са също известни като агенти или брокери. Те свързват застрахователна компания предлагаща застраховки за индивидуални физически лица, семейства и бизнеса с тези, които имат нужда от тях. Посредниците могат да бъдат свързани с отделни застрахователни компании, или да работят само с една.


Застрахователният посредник притежава уникална позиция в днешния пазар по няколко причини:


Работата на посредника е да събира информация за потенциални клиенти за преглед от застрахователното дружество, да съветва клиента кое е най-подходящото покритие или вид застраховка за него и да открие най-добрите съвпадения за клиента (купувач) и компания (продавач).

Застрахователната индустрия работи чрез споделяне на информация между купувача и продавача, така че и двете страни да могат да се споразумеят към характера на договора. Без този взаимен обмен на информация, клиентът не може да получи защитата, от която се нуждае, както и е възможно компанията (застрахователят) да събира неподходящ размер на годишна вноска, съпоставена с реалните нужди на клиента (потребителят на застрахователни услуги). Посредникът гарантира, че се събира справедлива премия за подходяща защита.

Много от застрахователните продукти са сложни, както и могат да бъдат изработени по поръчка за големи фирми с уникални рискови експозиции. Посредниците са особено необходими за тези продукти, тъй като невярна информация споделена между купувача (потребителя на застрахователни услуги) и продавача (застрахователя) може да доведе до опустошителни финансови последствия за двете страни, включително и срив на пазара.

Посредниците трябва да бъдат лицензирани (сертифицирани), за да преговарят и посредничат при сключване на застрахователни договори. Бизнесът може да бъде разрушен от неправилна работа, така че застрахователната индустрия е силно регулиран отрасъл. От посредниците се изисква и "Професионална отговорност".

По света има различни начини за компенсиране работата на посредника. Най-честите са изплащане на твърда комисиона от застрахователя.